Vrouwen en mannen

Tot niet zo lang geleden ging ik er van uit dat het debat rond vrouwenrechten in België (om niet te zeggen West-Europa) achterhaald was. Voor gelijke prestaties (zelfde job, zelfde aantal uren) moeten vrouwen in België hetzelfde loon krijgen als mannen. Dat is in een wet gegoten. Vrouwen hebben stemrecht. Ook dat ligt vast. Vrouwen moeten hun haar hier niet bedekken omdat we denken dat dat onzedig is. Enzovoort.

Op vrouwendag (wat een discriminatie, er is helemaal geen mannendag) wordt er al te vaak met statistiekjes gezwaaid. De vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek, in raden van bestuur, … De loonkloof. De verschillende inspanningen in het huishouden.
Mijn reactie hierop was steeds dat dit debat verkeerd gevoerd werd. Het doel moet niet zijn dat mannen en vrouwen evenveel verdienen. Het doel moet zijn dat mannen en vrouwen dezelfde mogelijkheden hebben om evenveel te verdienen. Dat is een belangrijk verschil. Ik was de mening aangedaan dat heel wat vrouwen bewust kiezen voor een minder hoge functie of voor deeltijds werk, juist omdat ze de waarde van het gezin hoger inschatten dan dat mannen dat doen. Maar een competente vrouw die voor haar carrière kiest, mag geen strobreed in de weg gelegd worden omdat ze vrouw is.

Dat soort argumenten dus.

De laatste weken heb ik een paar interessante discussies gehad hieromtrent. Over het feit dat in organisaties die enkel openstaan voor vrouwen, topposities wel vlot worden ingevuld. En over het feit dat er voor bepaalde functies geen vrouwelijke kandidaten zijn omdat het verwachtingskader rond die job op mannen is toegespitst.

Ik blijf het op sommige punten een vreemd debat vinden, maar ik volg het intussen wel met meer nuance. Het zou de zaken overigens wel helpen, mochten de voorvechters van vrouwenrechten en emancipatie mannen niet als de vijand beschouwen. Ik denk niet dat er pakweg veel vaders zijn die willen dat de mogelijkheden van hun dochters in de maatschappij beknot worden. Erken de verschillen tussen mannen en vrouwen en beschouw dit niet als een probleem. En zorg dat vrouwen écht dezelfde mogelijkheden hebben als mannen. Of ze die dan grijpen, daar beslissen ze volledig zelf over. En dat is goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *