Waarom Facebook (ooit) zal verdwijnen

Enkele dagen terug maakte de website Inside Facebook in een blog cijfers bekend die aantoonden dat in de Verenigde Staten er een lichte terugval is van gebruikers. Facebook zelf was er wel snel bij om dat te ontkennen en natuurlijk zijn zij de enigen die de waarheid kennen.

Ooit zal Facebook wel verdwijnen
Waarom? Simpel: alles op internet verdwijnt ooit wel eens. Sinds zijn ontstaan is het internet immers een plaats van constante vernieuwing. Het is dé broedplaats bij uitstek voor innovatie.
Enige nuance is natuurlijk wel op zijn plaats. Verdwijnen betekent eigenlijk “amper nog gebruikt worden”, maar laten we daar niet moeilijk over doen. ICQ, MSN en IRC zijn maar enkele afkortingen waarvan we ons ooit niet konden voorstellen dat een leven zonder hoegenaamd mogelijk was. En ook het Belgische Netlog heeft al enige tijd last van dalende gebruikscijfers in de landen waar ze al geruime tijd actief zijn.

Los van het kaderen van Facebook in de evoluties die kenmerkend zijn voor het internet, zijn volgens mij de gebruikers zelf de belangrijkste reden.

Langzaam maar zeker zijn we bezig met elkaar weg te pesten van Facebook
Sta maar een stil bij de volgende twee herkenbare voorbeelden:

 • Hoe hard apprecieer je een verjaardagswens via Facebook als je weet dat de verzender exact hetzelfde zinnetje (bv. het van veel passie getuigende “HB! Maak er een mooie dag van.”) voor iedereen in z’n contactenlijst gebruikt?
 • Hoe leuk vind je al die uitnodigingen voor mosselsoupers/spaghetti-avonden/… van scholen/voetbalploegen/jeugdbewegingen/… waar iemand in je vriendenkring in betrokken is?

Facebook heeft voor een oppervlakkigheid van jewelste gezorgd
Ik heb eigenlijk geen 300 vrienden, maar Facebook beweert van wel. Als iemand van m’n (echte) vrienden op reis is geweest wil ik de foto’s niet op Facebook zien. Ik wil dat die foto’s mij getoond worden, samen met leuke verhalen. Ik wil opgebeld worden op m’n verjaardag. Ik wil niet dat mensen op de “vind ik leuk” knop drukken als ik iets doen, maar dat ze me dat gewoon zeggen.
Al die oppervlakkige Facebook activiteit is er omdat ze het begrip “vrienden” actief gebruiken. Eigenlijk is dat een zware vorm van sociale druk. Want welke vriend ga je nu geen gelukkige verjaardag wensen? Dat is meteen ook het verschil met blogs en Twitter. Op die laatste is er geen druk om te reageren. Het is veel meer vrijblijvend. Wil je iemand volgen, dan doe je dat. Wil je ermee stoppen? Whatever!

Ik geloof er sterk in dat meer en meer mensen deze bedenking maken of zullen maken. En dan zit Facebook met een probleem. Want eigenlijk is er geen alternatief om hun website op een meer kwalitatieve manier te gebruiken. Je zou 80% van je vriendenlijst kunnen ontvrienden, maar dan gebeurt er gewoon niet zoveel meer op je muur en heb je geen reden meer om naar Facebook te gaan.

Ik ben vooral benieuwd wanneer deze tendens zich in beweging zal zetten. Stay tuned!

En O ja… Vergeet niet om onder dit artikel op de “vind ik leuk” knop te klikken 🙂

5 antwoorden op “Waarom Facebook (ooit) zal verdwijnen”

 1. Met de kern van je betoog en de vergelijking met twitter en blogs ben ik het ronduit eens. Maar ik denk dat je opinie iets te veralgemenend is.

  Ikzelf ben een grote fan van facebook en de verschillende functies ervan maar toch kan ik mezelf niet herkennen in het beeld van de facebookgebruiker die jij hier schetst. En ik denk dat dit voor verschillende mensen zo is, misschien ook wel voor jezelf.

  Ook op facebook kan je immers perfect een onderscheid maken tussen je verschillende vriendengroepen en de manier waarop je facebook als contactmedium voor deze verschillende vriendengroepen gebruikt.
  Zo heb ik jou wel uitgenodigd voor de bbq van de wouw maar niet voor mijn afscheidsfeestje op erasmus. Van mijn erasmusvrienden kan ik dan weer het omgekeerde zeggen. Waarom dan facebook? Omdat dit bij een groot deel van de mens de belangrijkste bron voor het vullen van de agenda is geworden op sociaal gebied.

  Verder is facebook een ideaal medium om in contact te blijven met mensen waarin je wel nog steeds geïnteresseerd bent maar omwille van verschillende redenen veel minder ziet (erasmusvrienden weer een voorbeeld bij uitstek maar bvb. ook mensen uit het middelbaar). Leidt dit tot oppervlakkigheid in die relaties? Voor sommigen van hen misschien wel maar daarin speelt de waarde die je aan die “vrienden”-relaties hecht een grote rol. Bij anderen zal ik door een post of foto aangezet worden om er nog eens mee af te spreken!

  Vooral voor dit laatste is facebook het medium bij uitstek en er is bij mijn weten nog geen alternatief voor handen. Maar ooit komt dat er misschien wel en dan zal facebook misschien verdwijnen omdat je het beu bent om een muur te hebben vol polls in verband met de grootste nonsens.

 2. Erg doordacht stuk 🙂 Ik denk dat een echte terugval, de genadeslag zeg maar, van een ingeburgerde site zoals facebook pas zal gebeuren wanneer er een populair alternatief opduikt om zijn plaats in te nemen.

  Kijk maar naar MySpace: hoewel de site vlak voor facebooks opmars al lichtjes aan populariteit verloor en iedereen de site eigenlijk al vrij irritant begon te vinden, daalde het aantal gebruikers maar lichtjes. Toen kwam facebook er en MySpace liep op een paar jaar volledig leeg. Er was dus geen sprake van een gestage leegloop, maar van een vrij plotse exodus.

  End at is eigenlijk vrij logisch: met het aantal gebruikers dat facebook nu heeft, en de kleine daling die we waarnemen, zou het meer dan 10 jaar duren vooraleer facebook onder de miljoen gebruikers duikelt. En dat enkel als die daling stabiel blijft. De kans dat in die tijd een nieuwe ‘sociale’ site opduikt is zowat 100%.

  Het is dus niet wachten op de dood van facebook, eerder op de troonopvolging 🙂

 3. Gemiddeld ben je in 7 jaar tijd de helft van je vrienden kwijt. De verloren vrienden worden vervangen door nieuwe vrienden. Facebook is een manier om de verloren vrienden kunstmatig in leven te houden én om in contact te blijven met je nieuwe vrienden. Maar na 7 jaar facebooken zullen die nieuwe vrienden ook weer oude vrienden zijn, en als er tegen dan een nieuw sociaal netwerk aan het boomen is, zal je facebook stilaan doodvallen.

  Komt er ook nog eens bij dat tegenwoordig 60% van diegene die nu huwen zullen scheiden, en dat het nogal gebruikelijk is om je facebook profiel te verwijderen als je in een (v)echtscheiding verwikkeld zit. Zo zal je facebook gaten vertonen en kan je niet meer al je vrienden bereiken. Je gaat dus voor een alternatief zorgen.

  Ikzelf was vroeger een fervent gebruiker van BBS systemen, IRC en MSN. Geen van deze drie gebruik ik nu nog? Ze zijn vervangen door gsm, mail, twitter en facebook. Van mijn echte vrienden heb ik de contact gegevens op de 4 platformen, ik kan gerust een platform missen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *