Het probleem met eBooks en eReaders

Voortaan drukken we geen boeken meer op papier, maar stellen we ze digitaal ter beschikking. Die eBooks kunnen dan worden gelezen op computers, smartphones en op speciale toestelletjes… De eReaders. Omdat de verspreiding volledig digitaal kan gebeuren, zal de prijs voor een boek zakken. Op die manier valt de meerprijs voor een leestoestel te verantwoorden. Door papier uit te sparen, doen we onze bomen een plezier. Iedereen zal voortaan toegang hebben tot de boekenmarkt en zelf boeken kunnen publiceren.

het lijkt een goed idee, op papier (haha) dan toch. Want de praktijk blijkt toch anders uit te draaien. En dat is bijzonder jammer. Ik ben immers een fan van eBooks, maar niet zoals ze vandaag beschikbaar zijn. Om alsnog door te breken zullen de producenten van eReaders en de distributeurs van boeken toch een beetje beter hun best moeten doen. Om te beginnen kunnen ze best eens onderstaande problemen aanpakken.

Content

Hier begint het meestal. Er moeten boeken beschikbaar zijn! O ja… Engelstalige boeken zijn er voldoende. En dan vooral historische werken van tientallen jaren oud, waarvan de auteursrechten reeds verlopen zijn. Leuk voor de literatuurstudenten onder ons, maar misschien toch eens denken aan een wat breder publiek. Nederlandstalige boeken, Vlaamse auteurs, fictie en non-fictie, jeugdboeken … Kijk eens in een boekhandel rond en je weet meteen dat het aanbod papieren boeken enorm is. Digitaliseren die handel!

Voorbeeld? Als je zoekt op eBooks van Tom Lanoye (toch een van de beter verkopende auteurs in Vlaanderen), zul je enkel “Sprakeloos” vinden. Komaan!

Welk formaat?

De Amazon Kindle is een fantastisch toestel, maar het ding kan enkel overweg met pdf’s (waarin er al helemaal geen deftige boeken verschijnen wegens kopieergevaar) en met z’n eigen *.azw files. Dat formaat kan overigens alleen maar door de Kindle worden geopend (de hardware versie of de software versie die beschikbaar is voor pc, smartphone, etc).

De meeste andere readers kunnen voornamelijk overweg met .epub files. In dat formaat verspreidt ook de Vlaamse eBook winkel e-boek.org zijn boeken.

De pampahazen van Apple vonden het nodig om, bij de lancering van de iPad, nog een nieuw formaat te bedenken. Dat uiteraard enkel via hun hardware (iPad, iPhone, iPod touch) of software (iTunes) kan bekeken worden. En natuurlijk koop je die bestanden via de iTunes store.

Voor een volledig overzicht, kijk eens op Wikipedia.

Mijn punt is: er moet 1 formaat zijn, zodat je eender waar eBooks kan kopen waarvan je 100% zeker bent dat je die kan openen op je eReader (hardware of software). Even een vergelijking met digitale muziek: zelfs Apple is afgestapt van z’n eigen privéformaatje en verkoopt nu mp3’s in hun iTunes store. Waarom denk je dat dat is?

De prijs

De prijzen die voor eReaders gevraagd worden zijn niet gek. Er is duidelijk concurrentie op die markt en dat werkt. Er zijn dure en goedkope, dus dat zit wel snor. Bovendien zullen meer en meer fabrikanten zich op deze markt storten. De prijzen zullen dus nog zakken.

Het probleem zit hem in de boeken. Amazon is op de Amerikaanse markt behoorlijk goedkoop. Cool! Maar de prijzen van Nederlandstalige boeken zuigen echt extreem. Hallo! Het is digitaal… Je hebt al geen distributiekosten… Zet je klanten eens niet in de zak!

De toestellen

Ok, hier heb ik weinig kritiek op. eReaders zijn echt wel cool. Boeken lezen op een iPad (of op een andere tablet)? Vergeet het. Zo’n eInk scherm is echt onovertroffen als het is om tekst op te lezen. En bovendien zijn die dingen echt compact en licht (zoals een pocket boek van oppervlakte). En de batterij gaat belachelijk lang mee (eat that smartphone users)!

Maar ook hier een punt van kritiek… Meer bepaald over de Kindle. De eReader van Amazon. Die biedt veruit de beste service omdat hij heel knap integreert met de Amazon store. Alleen: de Amazon store biedt veel te weinig Nederlandstalige content aan (maar dat heb ik eerder al gezegd). Ook heeft de Kindle een ingebouwde 3G verbinding, en zit er al een SIM kaart in waarmee je onbeperkt kan verbinden met je online Amazon account om te syncen. In de States kan je er ook op internet mee surfen, maar daar dient zo’n eReader dan weer niet voor.

Dus aub: beste fabrikanten, zorg aub dat Amazon een deftig Belgisch filiaal krijgt. Of tenminste dat de Kindle ook andere formaten aankan. Of misschien een andere fabrikant die de Kindle service van Amazon kan overtreffen? Bijvoorbeeld door allianties te sluiten met lokale boekenwinkels…

Want ik wil dus echt wel een eReader, alleen doet het me pijn vast te stellen dat er nog geen perfecte eReader bestaat voor iemand die niet alleen Engelstalige literatuur tot zich neemt.

Duidelijk?

3 antwoorden op “Het probleem met eBooks en eReaders”

 1. Als je een iPad koopt heb je alles. e-boek heeft net zijn app uit, je kan er kindle boeken op lezen en ook de iBooks store is er beschikbaar op.

  Zelf heb ik me een kindle gekocht. Genoeg literatuur om de komende maanden door te komen. Voor de ronde prijs van $ 139 (ex invoerrechten en transport) kan je echt niet sukkelen.

 2. Bij het lezen van je tekst heb ik toch wat de indruk dat dit eerder een rant is dan een doordacht stuk 😛 Ikzelf ken vooral de geschiedenis van Apple en iTunes in dit verhaal, en daar ga je toch wat de mist in.

  Ten eerste gebruikt Apple wel degelijk ePub als eBook formaat. Echter zit er wel DRM op (joepie…) waardoor betalende boeken enkel te bekijken zijn via die iBooks-applicatie. Gratis boeken zijn echter DRM-vrij en kun je op eender welk apparaat of programma bekijken dat ePub aankan.

  Ten tweede gebruikte iTunes van in het begin mp3. Later zijn ze overgestapt op aac, een implementatie van de mp4-standaard (jawel: standaard: vastgelegd door MPEG, niet zomaar uitgevonden door Apple). Hierdoor hebben iTunes downloads wel eens verschillende extensies: .aac, .mp4 en .m4a (of .m4v voor videos) kom je tegen (.m4a komt het vaakst voor, maar het zijn allen hetzelfde formaat). Tot een tijdje terug kon je die bestanden uit iTunes inderdaad enkel op i-apparaten afspelen. Maar dit was niet omdat Apple evil probeerde te zijn: de muziekindustrie eiste dat Apple gesloten DRM toepaste zodra ze zagen dat iTunes succes had (de onbeveiligde mp3s die itunes in het begin verkochten zagen de platenbazen namelijk niet graag en werden dus opgeborgen). Na jaren protest van consumenten heeft Apple dan wat ellebogenwerk verricht en momenteel krijg je bij iTunes enkel (denk ik toch: iig bij de meeste downloads) onbeveiligde m4a bestanden.

  Bij eBooks zien we imo nu hetzelfde gebeuren: de industrie vliegt erop en je ziet dat enthousiasme eerst tot uiting komen bij de hardware: er zijne echt al prachtige apparaten te krijgen aan erg aantrekkelijke prijzen.
  Hetgeen we nu zien is dat de distributeurs (amazon, iTunes, boek.be,…) zullen bijdraaien en hun businessmodel aanpassen aan de vraag van klanten: er zit een formaat aan te komen dat iedereen ondersteunt (ePub doet het erg goed) en de prijzen vinden hun juiste niveau (als je naar de Amerikaanse markt kijkt althans: België komt traditiegetrouw achter 😉 ).
  De laatste die bijdraaien zijn ALTIJD de IP-eigenaars: de uitgevers in dit geval.
  Net zoals in de muziekindustrie zijn niet zij het die de digitale evolutie in gang duwen of vormgeven, ze wachten eerder af en remmen zoveel ze kunnen uit angst voor vlugge verandering naar een milieu waar ze niet vertrouwd mee zijn.
  De belachelijke DRM-eisen zullen over enkele jaren volgens mij dus wel wegvallen, waardoor je dus gerust een ePub bestand kunt kopen bij boek.be of iTunes, en dat op eender welke e-reader kunt gebruiken.

  Een andere anti-progressieve speler in het ebook-verhaal is echter Amazon, die Kindle en hun eigen gesloten formaat natuurlijk willen behouden gezien de Kindle momenteel de populairste ereader is en met hun gesloten formaat en beperkte filesupport op de Kindle willen ze hun dominante positie behouden door klanten te vangen in een vendor-lockin.

  Conclusie: geduld, het is een nieuwe industrie. Geef de uitgevers maar de kans dezelfde domme fouten te maken als hun muzikale collega’s, uiteindelijk zullen ze wel bijdraaien 🙂

 3. @Jan: idd, op de iPad kan je veel meer doen. Ook een erg leuk toestel, daar niet van. Maar om echt te lezen, denk ik dat een eReader superieur is. En inderdaad, die Kindle is verre van slecht 😉

  @Bouke: Bedankt voor de aanvulling. Feit is dat in het begin van iTunes bv export naar mp3 er niet was. Dat was puur om het andere mp3-spelers lastig te maken. Dit doen ze nu opnieuw door mensen te verplichten hun iDingen te gebruiken.

  Over vergelijking met muziek: ik denk dat de boeken daar wel 1 krachtig voordeel hebben. ’t Is veel moeilijker om een boek te digitaliseren en te verspreiden dan om hetzelfde te doen met een cd (’t is gewoon veel meer werk met al die bladzijden en zo). Dus uitgeverijen hebben er veel minder belang bij om vooruit te gaan in deze evolutie. En dat zuigt.

  De oplossing is gewoon ondersteuning van ePub formaat op de Kindle, dan zijn we er 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *